2017-ųjų pokyčiai viešuosiuose pirkimuose

Mercell viešieji pirkimaiŠiais 2017 metais atsirado naujų pakitimų viešųjų pirkimų vykdyme į kuriuos verta atkreipti dėmesį prekių ar paslaugų tiekėjams. Nuo liepos 1 dienos įsigaliojo įstatymas, nurodantis, kad konkurso organizatorės, perkančios įmonės, privalo viešai paskelbti apie vykdomą pirkimą, jeigu o vertė didesnė nei 10 tūkstančių eurų. Išimtis taikoma komunalinio sektoriaus organizacijoms.

Iki šiol viešai skelbti apie pirkimą reikėjo tik tuo atveju, jeigu pirkimo vertė viršija 58 tūkstančius eurų prekėms bei paslaugoms ir 145 tūkstančius eurų darbams. Apie mažos vertės pirkimus buvo sunku sužinoti, kadangi jie nebuvo skelbiami. Tokiu būdu buvo stabdomas smulkių verslų įsitraukimas į viešuosius pirkimus. Nuo liepos 1 dienos įsigaliojęs pakeitimas – tai pakeis.

Nuo šiol nebeliks pirkimų apie kuriuos sužinodavo tik trys ar kiek daugiau tiekėjų (išskyrus pavienius atvejus). Tokiu būdu padaugės galimybių smulkiam ir vidutiniam verslui, nes šie taip pat galės dalyvauti konkursuose, kurie jiems prieinami. Tačiau šis pasikeitimas įtakos informacijos pagausėjimą. Iki šiol tiekėjai susiduria su sunkiu ir daug laiko reikalaujančiu, atrankos procesu, norint pasirinkti tinkamą konkursą. Nuo šiol bus paskelbta dar daugiau viešųjų pirkimų, kuriuos teks peržiūrėti norint dalyvauti.

Kaip numato e-pirkimų verslo sprendimas, kuris suveda pirkėjus ir tiekėjus į vieną elektroninę erdvę – Mercell – viešieji pirkimai, dėl šių pasikeitimų, augs nuo 70 iki 300 skelbimų per dieną. Tai reiškia, kad įmonėms teks dar daugiau dėmesio skirti konkursų peržiūrai, tai pareikalaus 4-5 kartus daugiau laiko. Padidėjęs skelbimų srautas, taip pat nulems ir pakilusį rizikos faktorių, praleisti svarbius, aktualius konkursus ar nespėti paruošti dokumentacijos kiekvienam iš jų. Taigi tiekėjams teks pasiruošti ir skirti dar daugiau resursų kasdieniam pirkimų stebėjimui bei pasiūlymų rengimui.

Pasikeitimai pareikalaus daug laiko peržiūrėti skelbimu, bus sunkiau atrinkti naudingą informaciją bei dominančius konkursus. Norint palengvinti šį procesą įmonėms teks ieškoti papildomų darbuotojų ar pasitelkti į pagalbą įvairias paieškos sistemas. Viena jų – Mercell viešieji pirkimai – tai paieškos sistema, kuri padeda tiekėjams sužinoti apie naujus užsakymus, vykdomus konkursus bei atrinkti tam tikrai įmonei aktualius užsakymus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *