Subtilus prancūziško vyno skonis žavi viso pasaulio gurmanus. Nuo seniausių laikų Prancūzija tituluojama vyno sostine, valdanti didžiausius vyno gamybos srautus. Žinomiausi Prancūzijos gamybos regionai yra Burgundija, Bordo ir Šampanė. Kiekvienam rajonui priskiriamas savitas vyno aromatas ir išraiškingas skonis. Garsiaisiais prancūzų vynais gali mėgautis ir Lietuvos gyventojai – minėtųjų regionų produkcija parduodama specializuotose vyninėse ir didžiuosiuose prekybos centruose. Jei neturite laiko ilgiems pasivaikščiojimams ir vyno paieškai, naudokitės skaitmeninės erdvės privalumais – aukščiausios kokybės vynas internetu pristatomas per kelias darbo dienas. Be to, šiandien kuriasi vis daugiau įmonių, siūlančių nemokamo atvežimo paslaugas.
Prancūzija laikoma elitinio vyno gamintoja, tačiau stiprėjančios konkurencijos sąlygos ir didėjantys vartotojų lūkesčiai keičia produkcijos įkainius – šiandien daugelis šalies vynų yra parduodami už gana žemą kainą, atitinkančią vidutines pajamas gaunančio pirkėjo poreikius. Taupantiems siūloma apsilankyti internetinėse prekyvietėse – paprastai vynas internetu kainuoja šiek tiek pigiau, kadangi prekybininkai sutaupo patalpų nuomai skirtas lėšas ir gali pasiūlyti žemesnius produkcijos įkainius.
Vieninga vyno klasifikacijos sistema Prancūzijoje buvo įvesta 1935 metais. Kertinėmis šios sistemos nuostatomis paremti ir kitų šalių vyno gamybos principai. Aukščiausias prancūziško vyno standartas yra Apellation Contrôlée. Tarp šių žodžių gali būti įterpiamas ir konkretaus rajono vynuogynų pavadinimas. Vynas, paženklintas aukščiausios kategorijos ženklu, privalo atitikti griežtus gėrimams keliamas kriterijus: vynuogės privalo būti užaugintas konkrečiai apibrėžtoje teritorijoje, o pats vynas turi būti gaminamas tik iš aukščiausios kokybės uogų derliaus, kuris yra numatytas Apellation Contrôlée rajono taisyklėse. Šias taisykles turi atitikti ir vynuogių auginimo būdas, derliaus nuėmimo darbai ir vyno gamybos procesas. Tiesa, prancūziškas vynas gaminamas remiantis teisiškai patvirtinta nuostata, jog vynuogių auginimo sąlygos lemia konkretaus gėrimo kokybę, t. y. Prancūzijoje didžiausias dėmesys skiriamas auginimo darbams, o ne konkrečiai žaliavai ar vyno gamybos būdui. Apellation Contrôlée rango vyną šiuo metu gali gaminti daugiau nei 450 Prancūzijos vynuogynų, kurių dydis gali siekti net 10 000 hektarų.
Kalbėdami apie geriausius vyno regionus ir jiems priskirdami Burgundiją, Bordo ir Šampanę, neturėtume pamiršti ir kitų Prancūzijos rajonų. Ekspertai tvirtina, kad vienas labiausiai nepelnytai užmirštų regionų yra Elzasas, siūlantis išskirtinai aukštos kokybės ir subtilaus aromato vynus, pvz., aukščiausios rūšies vyno vardas Appellation d’Origine Contrôlée priskiriamas vynams, gaminamiems iš itin retų rūšių vynuogių (neauginamų kitose Prancūzijos vietose). Prekybą šiais vynais apsunkina identiteto problema – vyndarių vardų akustika neatitinka prancūziškų skambesių, o etikečių dizainas paremtas vokiškomis tradicijomis, kas trukdo pirkėjams suvokti vyno kilmės vietą.
Parašykite komentarą